COP - Teljesítménytényező

A Coefficient of Performance (CoP) egy kifejezés, amely egyre gyakrabban merül fel a fűtéstechnika területén. Ez az érték arra szolgál, hogy a fűtési rendszer hatékonyságát mérje a felhasznált energia és a kibocsátott hő mennyiségének összehasonlításával. A CoP egy számadat, amelyet egyetlen számként, vagy százalékos arányként adnak meg.

A CoP számítása során az alábbi képletet használják: CoP = Kibocsátott hőmennyiség / Felhasznált energia

Tegyük fel, hogy egy elektromos fűtőtestet használunk egy szobában. Ez a fűtőtest 1 kW teljesítménnyel rendelkezik, és óránként 1 kWh energiát használ fel. Ha a fűtőtest CoP értéke 3, akkor az azt jelenti, hogy 1 kWh felhasznált energiával 3 kWh hőt bocsát ki. Tehát a CoP értéke 3/1=3.

A CoP értéke a fűtési rendszertől függően változó. Például, ha az Ön otthonában egy hőszivattyú rendszert használnak, akkor a CoP értéke akár 4-5 lehet, mivel a hőszivattyúk nagyon hatékonyan működnek a környezeti hőenergia felhasználásával. 

Minél magasabb a CoP, annál hatékonyabb a fűtési rendszer. A magas CoP értékek azt jelentik, hogy a fűtési rendszer nagyon hatékonyan használja fel az energiát, és kevesebb energiára van szüksége a kívánt hőmérséklet eléréséhez. Ezáltal az Ön energiafelhasználása is csökken, ami pénzt takarít meg az Ön számára hosszú távon.

Tartalomhoz tartozó címkék: Hőszivattyú