DC (Direct Current)

Az egyenáram (DC) a napelemes rendszerek alapvető eleme, mivel ez a napelemek által termelt villamos energia típusa. Az egyenáram akkor keletkezik, amikor a napfény a napelemben lévő fotovoltaikus cellákat éri, és a félvezető anyag elnyeli azt. A keletkező egyenáramot ezután az inverterhez küldik, amely azt váltóárammá alakítja, hogy azt otthonokban és épületekben lehessen használni.


Az egyenáram a napelemes rendszerek fontos része, mivel lehetővé teszi a napenergia hatékony befogását és felhasználását. Mivel a napelemek egyenáramot termelnek, fontos a rendszer kialakításának optimalizálása annak érdekében, hogy a termelt energia ne vesszen el az átalakítási folyamat során. A vezetékezés mérete és minősége, a használt inverter típusa és más alkatrészek mind szerepet játszanak a rendszer hatékonyságában.


A napelemes PV-rendszerekben való felhasználáson kívül az egyenáramot gyakran használják elektronikai eszközökben, járművekben és más olyan alkalmazásokban is, ahol akkumulátorokat vagy más energiatároló eszközöket használnak. A DC gyakran hatékonyabb és költséghatékonyabb, mint a váltakozó áram bizonyos típusú alkalmazásokban, például akkumulátortárolás vagy elektronikus eszközök táplálása esetén.

Tartalomhoz tartozó címkék: Napelem Energiatároló