STC (Standard Test Conditions)

Az STC (szabványos vizsgálati feltételek) a napelemek teljesítményének mérésére használt feltételek összességét jelenti. Ezek a feltételek közé tartozik a 25 °C-os modulhőmérséklet, az 1,5-ös légtömeg és az 1000 watt/négyzetméter besugárzás. E szabványosított vizsgálati feltételek alkalmazásának célja, hogy lehetővé tegye a különböző gyártók napelemeinek pontos összehasonlítását.

1,5-ös légtömeg esetén a napsugarak másfélszer akkora légkörön haladnak keresztül, mint amikor a nap közvetlenül a fejünk felett áll. Ezt tekintik annak az átlagos légkörmennyiségnek, amellyel a napelemek egy nap folyamán találkoznak. A 25 °C-os modulhőmérséklet az a hőmérséklet, amelyen a napelemet tesztelik, és ezt a hőmérsékletet a panel hőmérséklet-szabályozott környezetben tartásával tartják fenn.

Az 1000 watt/négyzetméter besugárzási teljesítmény arra az energiamennyiségre utal, amelyet a Nap egységnyi területre vetítve szolgáltat. Ez megegyezik azzal az energiamennyiséggel, amelyet a Nap egy tiszta napon délben biztosítana, amikor a Nap közvetlenül a fejünk felett áll.

E szabványosított vizsgálati feltételek alkalmazásával a napelemgyártók pontos információkat tudnak szolgáltatni termékeik teljesítményéről, lehetővé téve a fogyasztók számára, hogy megalapozott döntéseket hozzanak, amikor otthonuk vagy vállalkozásuk számára napelemeket választanak.

Tartalomhoz tartozó címkék: Napelem