Napkövető tartószerkezet

A napelemek optimális elhelyezése és szögelése kulcsfontosságú tényező a hatékonyabb energia-termeléshez. Az automatizált eszközöknek, mint például a napkövető rendszereknek, az előnye, hogy követik a nap mozgását az égen, így mindig a lehető legjobb szögben állítják be a napelemeket az optimális napfény befogás érdekében. Ezzel a technológiával akár 25-30%-kal is növelhető a napelemek hatékonysága, ami jelentősen megnövelheti a hozamot és csökkentheti az energia-költségeket.

Az ilyen napkövető rendszereknek két fajtája van: az egyszerűbb, egy tengelyes rendszerek, amelyek a nap mozgását az égen csak az egyik tengely mentén követik, és a két tengelyes napkövetők, amelyek mind az északi-déli, mind a kelet-nyugati irányokban mozognak. Az utóbbi típusok a legfejlettebbek, és a nap mozgását mindkét tengely mentén pontosan követik, így biztosítva a maximális hatékonyságot.

Egy napkövető rendszer telepítése ugyan nagyobb beruházást jelent, azonban hosszú távon jelentős megtakarítást eredményezhet. Egy például egy 10 kW-os napelemes rendszerrel rendelkező ház esetében, amely egy egyszerűbb, egy tengelyes napkövetővel van felszerelve, akár 3.000-4.000 kWh energiát is termelhet többet évente, mint egy állandóan azonos szöget tartó napelemes rendszer. Ezt az előnyt egy két tengelyes napkövetővel tovább növelhetjük, akár 4.500-5.500 kWh energiát is termelve többet évente.

Tartalomhoz tartozó címkék: Napelem