Ideális napelem dőlésszög - tájolás

A napelemek elhelyezése és tájolása döntő fontosságú szempont a napenergia hasznosítása szempontjából. A mi szélességi körünkön a panelek optimális dőlésszöge általában 35-40 fok körül van a vízszinteshez képest, déli tájolással. Ez a szög biztosítja az optimális hatékonyságot még a gyengébb évszakban is.

Fontos megjegyezni, hogy nincs állandó ideális dőlésszög, mivel a nap útja télen laposabb, mint nyáron, így a napfény más-más szögben éri el a paneleket.

A rendszer éves energiatermelését nemcsak a panelek tájolása befolyásolja, hanem a rendszer topológiája és kábelezése, az inverter hatékonysága, az árnyékolási hatások, a környezeti hőmérséklet és természetesen a napfény intenzitása és időtartama is. Az adatok azt mutatják, hogy még egy nem déli tájolású tető esetén sem kell elvetnünk a lakossági napelemes rendszer ötletét, mivel a szögeltérés csak kis mértékben befolyásolja a hozamot.

Az egyik lehetséges megoldás ilyen esetekben egy napelemes nyomkövetővel kombinált rendszer lehet. Az ilyen rendszerből származó többlethozam azonban nem feltétlenül indokolja a jelentős költségeket. Léteznek olyan eszközök, amelyek egy vagy két tengely mentén forognak, és az egytengelyes nyomkövető körülbelül 20-25%-kal nagyobb hozamot biztosít.

Egy 1 kW névleges teljesítményű napelemes rendszer átlagosan évente kb. 1100-1150 kWh villamos energiát termel. Ezzel szemben a tipikus háztartási igény körülbelül 6 kW.

napelemek tájolása és dőlésszöge

Tartalomhoz tartozó címkék: Napelem