I-V görbe

Az I-V görbe, vagyis áram-feszültség görbe egy igen fontos mérési eredmény a fotovoltaikus eszközök teljesítményének megismeréséhez. Ez a görbe azt mutatja, hogy az adott eszköz mennyi áramot tud termelni a különböző feszültségeknél, amikor terhelést kap. A görbe alapvetően azt mutatja be, hogy az adott fotovoltaikus cella milyen teljesítményre képes, amikor különböző megvilágításoknak van kitéve, és a terhelés mértéke is változik.

A görbe alapján meghatározható a cella nyílt áramának (Isc) értéke, ami az áram, amelyet a cella kibocsát, amikor a feszültség zérus. Emellett meghatározható a cella zárt áramának (Isc) értéke is, ami az áram, amelyet a cella kibocsát, amikor a feszültség maximális.

Az I-V görbe alakja számos tényezőtől függ, például a cella típusától, a megvilágítás intenzitásától, az időjárástól és még sok más tényezőtől. A görbe alakja és jellemzői alapján azonban egy tapasztalt szakember számos fontos információhoz juthat a cella teljesítményével kapcsolatban, és ezek az információk segíthetnek optimalizálni az adott rendszer hatékonyságát.

Tartalomhoz tartozó címkék: Napelem