Csúcsteljesítménypont

A csúcsteljesítménypont az a pont a napelemek áram-feszültség (I-V) görbéjén, ahol a teljesítmény a legnagyobb. Ez az optimális pont határozza meg, hogy a napelem vagy fotovoltaikus modul milyen áramot és feszültséget képes leadni adott napfényintenzitás és hőmérséklet mellett.

A napelemek teljesítménye Watt peak-ben (Wp) van megadva. Ez azt jelenti, hogy a mérési eredmények a panel csúcsteljesítményét mutatják, amelyet laboratóriumi sztenderd teszt körülmények között (STC) állapítanak meg. Ez a névleges teljesítmény, amelyet 1000 W/négyzetméternyi villanó fény és 25 Celsius fokos hőmérséklet mellett mérik.

Fontos megérteni, hogy az év során csak néhány óra van, amikor a napelem valóban eléri a csúcsteljesítményét. Általában ezek az időszakok akkor következnek be, amikor alacsony a hőmérséklet és erős a napfény. Ezért több tényezőt kell figyelembe vennünk annak érdekében, hogy reális képet kapjunk arról, mekkora teljesítményű napelem-rendszerre van szükségünk a tetőnkön. A helyi időjárás, az éghajlati viszonyok és más tényezők mind befolyásolhatják a napelemek teljesítményét.

Tartalomhoz tartozó címkék: Napelem