Beeső fény

Beeső fény jelentése a villamos energia előállításában kiemelt fontosságú, hiszen a napelemek által használt fényenergia mennyiségét határozza meg. A beeső fény lehet közvetlen besugárzás, amely akkor következik be, amikor a sugárzás közvetlenül a Napból érkezik a napelem felületére, vagy diffúz besugárzás, amely akkor következik be, amikor a sugárzás a légkörön keresztül jut el a napelemre. A beeső fény mennyiségét befolyásolhatja a napszak, a földrajzi adottságok, az évszakok és az időjárási körülmények.

A közvetlen besugárzás esetében a nap sugarai egyenesen érik a napelemet, így nagyobb mértékben hasznosulnak a cellákban. Azonban a diffúz besugárzás is fontos, mivel az árnyékos vagy borult időjárás esetén is lehetővé teszi a napelemek működését. Az egész éves beeső fény mennyiségét a napsütéses órák száma, a földrajzi hely és a napszög határozza meg.

A beeső fény mennyiségét hatékonyan lehet növelni olyan technológiák használatával, mint a napkövető rendszerek és a tükrös napelemek. Ezek a technológiák lehetővé teszik, hogy a napelemek mindig a legjobb beeső fényben legyenek, így nagyobb hatékonysággal dolgoznak. A beeső fény nagy jelentőséggel bír a megújuló energiaforrások felhasználásában, és az energiahatékonyság területén is kiemelt figyelmet kap.

Tartalomhoz tartozó címkék: Napelem