Abszolút nyomás

Az abszolút nyomás egy gáz vagy folyadék teljes nyomását jelenti a teljes vákumhoz viszonyítva. Alapvető fogalom különböző területeken, például a folyadékdinamikában, a meteorológiában és a vákuumrendszerekben.

Az abszolút nyomás kiszámításához össze kell adni a légköri nyomást és a mérőnyomás értékét. A légköri nyomás a Föld légköre által kifejtett nyomás, amely a tengerszinten körülbelül 101 325 Pascal. A mérőnyomás viszont a légköri nyomáshoz viszonyítva mért nyomás. Ezért az abszolút nyomás kiszámításához össze kell adni ezt a két értéket.

Tegyük fel például, hogy a mérőnyomás 50 000 Pascal a tengerszinten. Ebben az esetben az abszolút nyomás a következő lenne:

Abszolút nyomás = légköri nyomás + nyomás a nyomásmérőn.
Abszolút nyomás = 101,325 Pascal + 50,000 Pascal
Abszolút nyomás = 151,325 Pascal

Mint látható, az abszolút nyomás kulcsfontosságú a folyadékokkal, gázokkal és légköri viszonyokkal foglalkozó különböző területeken. A folyadékdinamikában segít a mérnököknek a hatékony hidraulikus rendszerek tervezésében és a folyadékok különböző körülmények közötti viselkedésének tanulmányozásában. A meteorológiában segít az időjárás-előrejelzőknek megjósolni az időjárási mintákat és pontos időjárás-előrejelzéseket készíteni. A vákuumrendszerekben segít biztosítani a vákuumnyomáson alapuló berendezések megfelelő működését.