Puffertartály

A puffertartály olyan víztartály, melyet általában rövid ideig tartó hőtárolásra használnak.

Ennek a rendszernek a célja, hogy megakadályozza a hőszivattyú kompresszorának gyakori leállását és indítását, amelyek hosszú távon csökkenthetik a rendszer hatékonyságát és élettartamát. A puffertartályok lehetnek akár 2000 liter űrtartalmúak is, és a hőszivattyú rendszerekben nagyon fontos szerepet játszanak. Ezek a tartályok lehetővé teszik a rendszer hatékonyabb működését, mivel képesek átmenetileg tárolni a felesleges hőt és azt a rendszer igényeinek megfelelően hasznosítani. Emellett csökkentik a hőszivattyú rendszer zaját, mivel a puffertartály csillapítja a kompresszor által okozott rezgéseket.

A puffertartályok használata javasolt minden olyan hőszivattyú rendszerben, ahol a rendszer tervezett teljesítménye meghaladja a rendszer legnagyobb felhasználási igényét.

A puffertartály lényege, hogy lehetővé teszi az energiakiegyenlítést és a víz tárolását, amelyet a fűtési rendszer később kihasználhat. A "puffer" szó jelentése is utal erre, mint egy olyan eszköz, amely összegyűjti és kiegyenlíti az energiát.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Hőszivattyú