Ólom-akkumulátor

Az ólom-sav akkumulátorok olyan újratölthető akkumulátorok, amelyekben az elektrokémiai reakciókhoz ólomlemezeket és savas elektrolitot használnak. Az ólom-sav akkumulátorokban az ólomelektródák és savas elektrolit között kémiai reakció következik be, amely során az akkumulátor energia tárolására képes.

Az ólom-sav akkumulátorok nagyon elterjedtek a járművek, hajók és általában az ipari alkalmazások területén. Ezeknek az akkumulátoroknak az előnye, hogy magas energia-sűrűséggel rendelkeznek, és alacsony önkisüléssel bírnak, ami azt jelenti, hogy hosszabb ideig képesek tárolni az energiát. Azonban az ólom-sav akkumulátoroknak számos hátránya is van, például a súlyuk, a korlátozott élettartamuk és az ólmot tartalmazó savas elektrolit veszélyessége.

Az ólom-sav akkumulátorokban a kapacitás függ az elektródák méretétől és számától. Általában a járművekben használt akkumulátorok 12-24 V-osak, és kb. 40-100 Ah kapacitásúak, míg a hajókban használtak általában 6-12 V-osak és 50-500 Ah kapacitásúak. Az ipari alkalmazásokban használt ólom-sav akkumulátorok sokkal nagyobbak lehetnek, akár több ezer Amperóra (Ah) kapacitással is rendelkeznek.

Tartalomhoz tartozó címkék: Energiatároló