Miért van szüksége a fűtési és hűtési rendszerének tágulási tartályra

Olvasási idő: 3 perc
Miért van szüksége a fűtési és hűtési rendszerének tágulási tartályra

A tágulási tartályok a fűtő- és hűtőrendszerek alapvető alkotóelemei, amelyek segítenek a nyomás szabályozásában és a hőtágulás okozta károk megelőzésében. Ebben a blogban a tágulási tartályok fontosságát, működésüket tárgyaljuk az optimális teljesítmény és élettartam biztosítása érdekében.

A hidraulikus rendszerek szerepe ipari és kereskedelmi alkalmazásokban

A hidraulikus rendszerek létfontosságú szerepet játszanak számos ipari és kereskedelmi alkalmazásban, a nehézgépektől a fűtési rendszerekig. Ezek a rendszerek azonban olyan hőmérséklet-ingadozásoknak vannak kitéve, amelyek olyan térfogatváltozásokat okoznak, amelyeket a jellemzően fémből vagy műanyagból készült szilárd hálózat nem tud elnyelni. A fűtési rendszerekben ezek a térfogatváltozások jelentősek lehetnek, különösen a zárt rendszerekben, és ha nem megfelelően kezelik őket, károsodást, sőt meghibásodást is okozhatnak.

 

A zárt tágulási tartályokkal ellátott fűtési rendszerek térfogatváltozásainak kezelése

A múltban nyílt tágulási tartályokat használtak e térfogattágulás kompenzálására. Ezek a tartályok jellemzően fémből készültek, és nyitott tetejűek voltak, így a levegő a vízszint változásával beléphetett a tartályba és kiléphetett onnan. Ez azonban jelentős mennyiségű oxigén bejutását okozta a fűtési rendszerbe a levegővel érintkező felületen keresztül, ami korrózióhoz vezetett. Ez a korrózió jelentős károkat okozhat a fűtési rendszerben, ami költséges javításokat és állásidőt eredményezhet.

Ennek a problémának a megoldására fejlesztették ki a zárt tágulási tartályokat. Ezek a tartályok ugyanazon az elven működnek, mint a nyitott tágulási tartályok, de zárt tetővel vannak kialakítva, amely megakadályozza a levegő bejutását a tartályba. Ahelyett, hogy a levegő be- és kiléphetne a tartályba, a zárt tágulási tartályok egy rögzített légpárnával rendelkeznek, amelyet egy gumimembrán választ el a víztől. Ahogy a víz térfogata a hőmérsékletváltozás miatt kitágul, a légpárna összenyomódik, megakadályozva, hogy a víz kárt okozzon a rendszerben.

 

Gumi membrán vs. fix zsákmembrán:

A tágulási tartályok egy másik kialakítása a tartály bemeneténél rögzített zsákmembránt használ. Ennek a kialakításnak az az előnye, hogy a víz közvetlenül a zsákmembránba áramlik, elkerülve a tartály fémfelületével való érintkezést. Hátránya azonban, hogy amikor a magasabb hőmérsékletű táguló víz belép a zsákmembránba, a forró víz érintkezik a gumitömítések szájával. Ez negatívan befolyásolhatja a gumi fizikai ellenállását, beleértve a szakítószilárdságot és a tartósságot.

Ezzel szemben a membrántartály kiküszöböli a gumi szükségességét a tartály szájánál, mivel a hűvösebb víz kiszorítja azt a tágulási folyamat kezdetén. Ahogy a melegebb víz belép, hűvösebb vízzel találkozik és lehűl, így kevésbé károsodik a membrán. Amikor a víz a tartályba áramlik, összenyomja a légpárnát, így a nyomás emelkedik, amikor pedig kifolyik, a nyomás csökken. A nyomás a hőmérséklet függvényében változik.

 

A tágulási tartályok rendszeres karbantartásának fontossága

A karbantartás során fontos figyelembe venni a tágulási tartály kialakítását. A rendszeres karbantartás, beleértve a szivárgás ellenőrzését, a megfelelő nyomás biztosítását és a légpárna ellenőrzését, segíthet a tágulási tartály optimális teljesítményének és hosszú élettartamának biztosításában.

 

Állandó nyomású zárt típusú tágulási tartályok

A tágulási tartályok másik lehetősége az állandó nyomású zárt típus. Ezeket a tartályokat úgy tervezték, hogy egy kompresszor vagy szivattyú és egy speciálisan átalakított zárt tágulási tartály segítségével egy automatikus mechanizmus segítségével állandó nyomást tartsanak fenn a fűtési rendszerben.

 

Tágulási tartályok optimális nyomásszintjének fenntartása háztartási rendszerekben

A nagy fűtési rendszerek esetében a tágulási tartályok levegőoldali nyomásának beállítására speciális irányelvek vonatkoznak. Kisebb háztartási rendszerek esetében azonban általános szabály, hogy a kazán tágulási tartályában 1,1 bar nyomást kell fenntartani. Ez biztosítja az optimális teljesítményt, és segít megelőzni a rendszer károsodását. Fontos megjegyezni, hogy a tágulási tartályban a megfelelő nyomásszint fenntartása kulcsfontosságú az egész fűtési rendszer biztonsága és hatékonysága szempontjából. Ha a nyomás túl magas vagy túl alacsony, az szivárgásokhoz, meghibásodásokhoz vagy akár a rendszer meghibásodásához is vezethet. A tágulási tartály és az egész fűtési rendszer rendszeres karbantartása és ellenőrzése elengedhetetlen az optimális teljesítmény és a hosszú élettartam biztosítása érdekében.

 

Következtetés

Ha optimális teljesítményt és hosszú élettartamot szeretne biztosítani a fűtési rendszer tágulási tartályának, fontos, hogy ne hanyagolja el a karbantartását. Szerencsére mi gondoskodunk róla. Látogasson el blogunkra, hogy többet olvashasson a rendszeres karbantartás jelentőségéről, amelyekkel tágulási tartályát csúcsformában tarthatja. ITT!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Hőszivattyú Kondenzációs kazán