Kondenzátor

A kondenzátor az egyik legfontosabb elem a hőszivattyú kültéri egységében, amely kulcsszerepet játszik a hőszivattyúrendszer működésében. A kondenzátor feladata, hogy a kompresszor által forró gáz formájában előállított hűtőközeget hűtéssel meleg folyadékká alakítsa át. Ebben a folyamatban a hűtőközeg hője elpárolog, majd a kondenzátorban újra megjelenik, de már hűtött folyadékként.

A kondenzátor működése során a hűtőközeg hőjét el kell távolítani a rendszerből, hogy a folyamat folytatódhasson. Ezért a kondenzátor hűtése kritikus fontosságú. Általában a kondenzátor hűtése a levegő segítségével történik. A hőszivattyú kültéri egységében található ventilátorok azért vannak, hogy friss levegőt szállítsanak a kondenzátorba, amely eltávolítja a hőt a rendszerből.

A kondenzátor és az elpárologtató együtt működnek annak érdekében, hogy a rendszer át tudja adni a hőt az alacsony hőmérsékletű környezetből a magas hőmérsékletű környezetbe. Az elpárologtatóban a folyékony hűtőközeg elpárolog, majd gőzzé alakul, majd a kondenzátorban ismét folyadékká válik, hogy ismét használható legyen.

Tartalomhoz tartozó címkék: Hőszivattyú