Hőátadás

Hőátadás a fizikában az a folyamat, amikor egy fizikai rendszer energiát (hőt) ad át egy másik rendszernek. Ez a folyamat során az első rendszer belső energiája csökken, míg a második rendszer belső energiája növekszik. Hőátadás többféle módon történhet, és három alapvető fizikai jelenségen alapul:

Hővezetés (kondukció): Amikor közvetlenül érintkező elemi részecskék között áramlik a hő. Például, ha egy forró kanál végét megérintjük, a hővezetés révén a hő átterjed a kezünkre.

Hőáramlás (konvekció): Amikor a hő áramlásában közreműködik egy közeg, például a levegő. A hőáramlás lehet szabad (természetes) vagy kényszerített (mesterséges). Például, ha egy ventilátor segítségével hűtjük le egy villanymotor, akkor kényszerített hőáramlásról beszélünk.

Hősugárzás (radiáció): Ez elektromágneses sugárzás formájában történik, főként infravörös és fény sugárzásával. Például, amikor a Nap sugarai eléri a Földet, a hősugárzás révén a Napból érkező hő átjut a légkörön és felmelegíti a Földet.

A hőátadás jelenti tehát az energiamegosztást két rendszer között, és az átvitt energia mértéke a hő fogalma szerint jellemezhető.

Tartalomhoz tartozó címkék: Hőszivattyú Kondenzációs kazán