Fan coil egység

A fan-coil egy speciális berendezés, amely egy lamellás hőcserélő felület és egy ventilátor kombinációjával működik. A fő célja, hogy áramoltassa a helyiség levegőjét a hőcserélőn keresztül, lehetővé téve ezzel a hűtést és/vagy fűtést.

A fan-coil rendszerű hűtés és fűtés nagy előnye, hogy egyetlen berendezésben kombinálja mindkét funkciót. Ez azért fontos, mert csökkenti a telepítési és üzemeltetési költségeket, valamint az építési és tervezési igényeket. A hagyományos rendszerekben általában külön radiátorokat vagy klímaeszközöket kell használni a hűtéshez és fűtéshez.

A fan-coil berendezés működése során az áramforrásból (pl. hőszivattyú ) hideg vagy meleg hűtőközeget vezetnek a hőcserélőn keresztül. A ventilátor pedig a helyiség levegőjét áramoltatja át a hőcserélőn, amelyen keresztül a hűtőközeg áthalad. Ezáltal a hő a levegőbe átadódik, és a helyiség hűtése vagy fűtése valósul meg.

A fan-coil rendszerek számos előnnyel rendelkeznek. Először is, a beruházási költség jelentősen alacsonyabb lehet, mint a hagyományos radiátoros és klímarendszer kombinációjánál. Ezenkívül csak egyetlen berendezésre van szükség a helyiségben, nem pedig külön radiátorokra és klímaberendezésekre. A fan-coil-okat különböző elhelyezési módban gyártják, így könnyen integrálhatók a belső térbe, például parapettekre vagy álmennyezetekbe.

Tartalomhoz tartozó címkék: Hőszivattyú