EVA (Ethylene Vinyl Acetate)

A napelemek előállítása során a napelemet általában két átlátszó hordozóréteg közé helyezik el, amelyek között a fotovoltaikus cellák találhatók. Az átlátszó rétegek feladata, hogy védelmet nyújtsanak a celláknak és biztosítsák a megfelelő optikai tulajdonságokat. A hordozórétegek közötti tér általában polimertartalmú töltőanyaggal van feltöltve, amelynek célja, hogy szilárddá és stabilizálttá tegye a napelemeket.

Az etil-vinil-acetát (EVA) a leggyakrabban használt töltőanyag a szabványos napelemmodulokban, mivel kiváló minőségű védelmet nyújt a celláknak a külső környezet hatásaitól, mint például a nedvességtől és a hőmérséklet-változásoktól. Az EVA segítségével az áramtermelő cellák szilárdan rögzített állapotban maradnak, és nem mozdulnak el egymástól, ami növeli a napelem élettartamát és hatékonyságát.

A napelemeket nem csak a háztartási és ipari energiaellátásban használják, hanem az űrkutatásban és a számos környezetbarát technológiában is, amelyek különböző területeken, mint például az építőiparban vagy a közlekedésben, az energiatakarékosság és a fenntarthatóság elősegítésére szolgálnak.

Tartalomhoz tartozó címkék: Napelem